Bedrijfsovername Financieren


HOE EEN BEDRIJFSOVERNAME FINANCIEREN?

Wilt u een bedrijfsovername financieren? In verschillende fasen van bedrijfsovernames kan factoring uitkomst beiden. Zowel voor, tijdens of na een acquisitie fase. Er is een breed pallet aan mogelijkheden voor de financiële of particuliere investeerder. We belichten zowel het perspectief van een bieder als vanuit het perspectief van de acquisitie kandidaat.

DUE DILIGENCE

In de voorbereiding van het financieren van een bedrijfsovername kan de expertise van een factor waardevol zijn. Bij het analyseren van de debiteurenportefeuille van de bedoelde overnamekandidaat kan de kennis van een factoringmaatschappij ingezet worden. Bij de onderneming kunnen namelijk lijken in de kast verborgen liggen. Dit kunnen bijvoorbeeld verborgen risico’s op debiteuren zijn, die de werkelijke waarde van de debiteurenportefeuille negatief zullen beïnvloeden. Het resultaat is meer transparantie en een betere kennis van de reële waarde van de doelonderneming, wat de onderhandelingspositie van de bieder weer ondersteunt.

BUY-OUT, BUY-IN.

Factoring creëert voor u liquiditeit en biedt u meer ruimte om te manoeuvreren. Het kan ook bijdragen aan de realisatie van Leverage Buy-outs, Management Buy-outs en Management Buy-ins. De netto contante waarde van de schuld kan worden verhoogd voordat de verkoop van de onderneming heeft plaatsgevonden. Hierdoor kunnen de schulden die een kortetermijnbelang hebben ook worden afgelost. Bovendien kan het leiden tot een waardevermeerdering bij de verkoop.

SPIN-OFF

Een vergelijkbaar effect zien we bij een spin-off. Het verkopen van vorderingen van een spin-off (bijvoorbeeld een MBO) kan de verhouding van de schuldfinanciering verminderen. Tijdens het voorbereidende stadium wordt dus financiële onafhankelijkheid afgedwongen zonder dat het eigendom van de MBO hierbij verwatert. Investeerders kunnen ook gebruik maken van factoring wanneer ze af wilt splitten uit een middelgrote ondernemingen: bijvoorbeeld om overbruggingskredieten, hoogrentende verplichtingen of mezzanine financieringen te verminderen en de kosten van schuldfinanciering te minimaliseren.

ZELF EEN BEDRIJFSOVERNAME FINANCIEREN

Met factoring ontstaat er aanvullend werkkapitaal. De financiële middelen die hiermee vrijkomen kunnen worden ingezet als financiële hefboom bij zelffinanciering. De verhouding ingelegd eigen vermogen dat zonder externe middelen is geleend neemt af. Dit voordeel is vooral interessant voor private-equity bedrijven. Over het algemeen is gebleken dat factoring een flexibel toepasbare financieringsinstrument is bij overnames. Het combineren van factoring samen met een kredietfinanciering of private equity kapitaal kan de financiering voltooien. Het financieren van grote overname transacties kan worden gedaan door zogenaamde financieringssyndicaten op te zetten welke twee of drie factoring bedrijven bij elkaar brengt.

VERVOLGFINANCIERING

Omdat factoring gebaseerd is op de aankoop van de vorderingen van de klant en parallel loopt aan de groeiende omzet van de klant, is factoring een “ademende financiering” die ondernemingen flexibeler houdt in hun ontwikkeling. Hun financiële planning is dus niet blootgesteld aan het risico van plotselinge verstoringen zoals het stopzetten van bankleningen of outplacement van private equity kapitaal. Factoring kan dus net zo goed worden ingezet als een vervolgfinanciering in navolging van een venture capital engagement.

CONCLUSIE

In het algemeen is factoring dus een nuttig financieringsinstrument bij verschillende fase in een bedrijfsovername proces. Zeker in de groeifase van kleinere ondernemingen biedt het steun en tegelijkertijd behoudt het de financiële onafhankelijkheid. Wanneer u overweegt om een overname te doen en u wilt u financiële opties bekijken helpt factoring offerte u graag bij het vinden van de juiste partner. Factoring Offerte werkt met een groot aantal gerenommeerde factors samen die u ruime ervaring hebben met bedrijfsovername. Laat uw gegevens achter en we nemen contact met u op. Heeft u meer behoefte aan een verkennend advies gesprek dan kunnen wij u ook helpen.