Hoeveel Offertes opvragen?


WAT MAAKT EEN GOEDE VERGELIJKING?

Hoeveel offertes opvragen? Indien Factoring een goede optie lijkt voor uw werkkapitaal behoefte dan is het verstandig om een paar offertes aan te vragen bij verschillende factormaatschappijen om te zien wat de factoring tarieven zijn, welke voorwaarden u kunt verwachten en welke verplichtingen er aan de factoring dienst verbonden zijn. Het is raadzaam om meer dan één offerte aan te vragen om er zeker van te zijn dat u de beste deal krijgt. Maar wat maakt een goede vergelijking? En hoeveel offertes moet ik eigenlijk aanvragen?

HET KORTE ANTWOORD

De meeste factoring experts adviseren om ten minste drie offertes te aan te vragen. U wilt er zeker van zijn dat de eerste offerte die u krijgt niet de duurste factor in uw branche is. Drie offertes geven u over het algemeen een goed beeld van de tarieven en voorwaarden die in de markt beschikbaar zijn.

Wat als deze drie offertes enorm uiteenlopen in prijs en of voorwaarden? U doet er dan verstandig aan om meerdere offertes aan te vragen bij verschillende partijen. Immers alleen dan krijgt u een goed beeld van wat er in de markt te koop is. Vraag echter niet meer dan 5 offertes aan. Door een enorm aantal offertes aan te vragen verliest u al snel het overzicht, wat niet bevordelijk is voor het maken van een juiste en afgewogen keuze.

U kunt snel in de verleiding komen om een keuze te maken voor de factormaatschappij die de laagste tarieven hanteert. Echter dit kan een vergissing zijn. U wilt er zeker van zijn dat de factor die u kiest de juiste is.

HET UITGEBREIDE ANTWOORD

U dient te kijken naar alle aspecten van de factoring dienst wanneer u factoring offertes gaat vergelijken. Alleen dan heeft u de zekerheid dat u de juiste keuze maakt voor uw bedrijf.

Is de offerte indicatief of een credit backed offerte? Een indicatief aanbod is geen vast aanbod. Het is een schatting van de factor op basis van de door u verstrekte informatie. Zolang de factormaatschappij geen beschikbare krediet limieten op debiteuren heeft geverifieerd, zal het aanbod niet definitief zijn. Het is mogelijk dat de feitelijke voorwaarden die in een term sheet worden aangeboden, bekend als een credit-backed offer, drastisch verschillen van de voorwaarden die in eerste instantie worden aangeboden.

WELKE DIENSTEN WORDEN BIJ ELKE OFFERTE GELEVERD?

De exacte diensten die worden aangeboden kunnen per factor verschillen. Een factor kan alleen financiering bieden voor facturen, ook wel invoice discounting genoemd. Een andere factor kan naast de voorfinanciering van facturen ook een volledige creditmanagement dienst aanbieden. De kosten voor de eerst genoemde dienst zullen over het algemeen lager zijn dan die van de laatstgenoemde, maar u krijgt er dan ook een veel uitgebreidere dienst voor. Daarom is het belangrijk om te weten of u appels met appels vergelijkt.

ZIJN ER VERBORGEN KOSTEN IN DE KLEINE LETTERTJES?

Bij de presentatie van een factoring voorstel kijken velen niet verder dan de koppen. Dan zijn meestal de tarieven die prominent worden weergegeven en besproken. Wat vaak niet wordt besproken en in de kleine lettertjes staat zijn de verborgen kosten die drastisch kunnen veranderen in hoeveel u uiteindelijk betaalt voor een factoring dienst. Let daarom goed op details zoals setup kosten, servicekosten, disconteringskosten, bankoverschrijvingskosten en audit kosten.

WAT IS DE LOOPTIJD EN DE OPZEGTERMIJN?

Factoring contracten kunnen variëren van een maand tot wel vijf jaar. Bij de meeste contracten geldt een opzegtermijn van minimaal één maand als u besluit om op te zeggen. Bij langere overeenkomsten kan een opzegtermijn van zes maanden gelden. U dient de overeenkomst goed te begrijpen voordat u deze ondertekent, omdat het soms vrij moeilijk en duur kan zijn om onder een factoringovereenkomst uit te komen.

Hoewel het vergelijken van factoring offertes misschien niet de meest interessante taak op uw to-do lijst zal zijn, is het wel belangrijk. U vertrouwt de financiële afwikkeling met uw klanten toe aan een derde partij. In ruil voor deze afwikkeling staat een geavanceerde financiering van openstaande facturen. U wilt niet te veel betalen of vastzitten aan een factormaatschappij die niet goed past bij uw bedrijf. De tijd die u besteedt aan het vergelijken van offertes is een onderdeel van het verkrijgen van de best mogelijke pasvorm.