WERKKAPITAAL FINANCIERING?
U praat misschien niet elke dag over werkkapitaalfinanciering, maar deze boekhoudkundige term kan de sleutel zijn tot het succes van uw onderneming. Werkkapitaal beïnvloedt vele aspecten van uw bedrijf zoals betalingsverplichtingen naar uw leveranciers, het uitkeren van de salarissen, het aanvullen van voorraden tot onderhoudswerkzaamheden. Kortom, werkkapitaal is het kapitaal dat u als ondernemer nodig heeft om aan uw dagelijkse financiële verplichtingen te voldoen. Eigenlijk is werkkapitaal gewoon een term voor het hebben van geld in kas. Als uw activa groter zijn dan uw passiva, heeft u werkkapitaal.
Bedrijven die onvoldoende werkkapitaal hebben, krijgen problemen met hun dagelijkse uitgaven en kunnen bijvoorbeeld hun rekeningen niet meer betalen. Om met succes te kunnen blijven ondernemen, heeft u dus continu voldoende financiële armslag nodig. Het werkkapitaal verhogen is een uitdaging die alle bedrijven delen. Als het gaat om het verhogen van werkkapitaal, zijn er een paar verschillende opties. De meest intuïtieve manier is om het roer om te gooien en uw strategie te veranderen en zo meer geld uit de onderneming proberen te halen. Een andere manier is om werkkapitaal financiering in te zetten. Zo creëer je bijvoorbeeld financiële slagkracht via factoring.
NETTO WERKKAPITAAL BEREKENEN
Om ervoor te zorgen dat uw werkkapitaal voor u werkt, is het goed om inzicht te hebben in uw huidige behoefte en uw toekomstige behoeften daarop te projecteren. U bereidt zich voor om altijd over voldoende geld te beschikken. Maar hoe berekent uw werkkapitaalbehoefte van uw eigen onderneming? U kunt een idee krijgen van waar u nu staat door uw netto werkkapitaal ratio te bepalen, een maatstaf voor de financiële gezondheid van uw bedrijf op korte termijn.
[su_divider top=”no” anchor=” ” divider_color=”#8cc63e” link_color=”#8cc63e” size=”2″ margin=”20″]
DE FORMULES
[su_row][su_column]
De formule voor werkkapitaal ratio is:
WERKKAPITAAL RATIO
[su_highlight background=”#8cc63e” color=”#ffffff”]Vlottende activa / Kortlopende schulden [/su_highlight]
Als u vlottende activa heeft van € 1 miljoen en vlottende passiva van € 500.000, is uw werkkapitaal ratio 2:1. Dat wordt over het algemeen als een gezonde verhouding beschouwd, maar in sommige bedrijfstakken of bij bepaalde bedrijven kan een verhouding van slechts 1,2 : 1 al voldoende zijn.
[/su_column]
De formule om uw netto werkkapitaal is:
NETTO WERKKAPITAAL
[su_highlight background=”#8cc63e” color=”#ffffff”]Vlottende activa – Kortlopende schulden [/su_highlight]
Uw netto werkkapitaal geeft aan hoeveel geld u direct beschikbaar heeft om lopende uitgaven te dekken. Voor deze berekeningen houdt u alleen rekening met kortetermijnactiva zoals de contanten op uw bedrijfsrekening en de debiteuren (het geld dat uw klanten u schuldig zijn) en eventueel de voorraad inventaris die u naar verwachting binnen 12 maanden in contanten zult omzetten. Tot de passiva op korte termijn behoren de crediteuren (het geld dat u aan leveranciers en andere crediteuren verschuldigd bent) en andere schulden en overlopende posten voor salaris, belastingen en uitgaven.
[/su_row]
[su_divider top=”no” anchor=” ” divider_color=”#8cc63e” link_color=”#8cc63e” size=”2″ margin=”20″]
INZICHT IN UW BEHOEFTEN
Om een goed inzicht te krijgen in uw behoefte aan werkkapitaalfinanciering, moet u de maandelijkse in- en uitstroom van uw bedrijf in kaart brengen. Een hoveniersbedrijf kan bijvoorbeeld vaststellen dat de inkomsten in het voorjaar pieken, en de cashflow tot Oktober relatief stabiel is en dan in de late herfst en winter bijna tot nul daalt. Maar aan de andere kant van het grootboek kan het bedrijf veel uitgaven hebben die het hele jaar doorlopen.
Voor sommige van deze berekeningen zou het nodig kunnen zijn om gefundeerde inschatting te maken over de toekomst. U kunt zich laten leiden door historische resultaten, maar u moet ook rekening houden met nieuwe contracten die u verwacht te tekenen of met het mogelijke verlies van belangrijke klanten. Vooral als uw onderneming snel groeit, kan het een uitdaging zijn om nauwkeurige prognoses te maken. Deze prognoses kunnen u helpen om te bepalen in welke maanden er meer geld uitgaat dan er binnenkomt, en wanneer dat cashflow gat het grootst is. Nu u weet wanneer u behoefte heeft en hoeveel deze is, kunt u kijken naar hoe u deze behoefte het beste financiert.
WAT IS WERKKAPITAALFINANCIERING?
Werkkapitaalfinanciering is een vorm van zakelijke financiering die gebaseerd is op activa zoals vorderingen, debiteuren en voorraden. Het is een flexibele financieringsvorm waarmee u maximale liquiditeiten kunt vrijmaken welke gebaseerd zijn op uw actuele omzet.
Het is belangrijk om werkkapitaalfinanciering behoeften op korte termijn niet met permanente behoeften op langere termijn te verwarren. Hoewel het verleidelijk kan zijn om een kredietlijn te gebruiken voor de aankoop van machines of onroerend goed of om vaste werknemers in dienst te nemen, vereisen deze uitgaven verschillende soorten financiering. Als u uw werkkapitaallijn vastzet voor deze uitgaven, zal deze niet beschikbaar zijn voor het beoogde doel.
Wanneer u zelf geen mogelijkheid heeft om uw werkkapitaal te vergroten dan kan werkkapitaal financiering een uitkomst bieden. Uw kunt werkkapitaalfinanciering op verschillende manier realiseren. De populaire en snelstgroeiende manier om dit te bereiken is factoring. Met deze vorm van werkkapitaalfinanciering verkoopt of verpand u uitstaande zakelijke vorderingen. Maar ook inkoopfinanciering of reverse factoring zijn interessante mogelijkheden om uw werkkapitaal op orde te brengen.
WERKKAPITAALFINANCIERING IETS VOOR MIJ?
Een sterke cashflow is essentieel voor elke succesvolle onderneming, maar de cashflow moet beheerd worden zoals de getijden. Het eb en vloed, en het kan zijn dat uw bedrijf niet in staat is om aan bepaalde verplichtingen te voldoen tijdens periodes van stilstand of wanneer uw bedrijf aan het uitbreiden is. Dat is de reden waarom er werkkapitaalfinanciering bestaat. Ze bieden ondernemingen de mogelijkheid om uitgaven te dekken en toch het bedrijf te runnen.
DE VOORDELEN VAN FACTORING
Wanneer u voor factoring als vorm van werkkapitaal financiering kiest, heeft dat voor uw onderneming de volgende voordelen:
SNEL GEREGELD
Een factoringmaatschappij kan een aanvraag voor factoring vaak snel beoordelen en behandelen. Veel sneller dan een bank een aanvraag voor een traditionele financiering. U bespaart dus enorm veel tijd.
FLEXIBELE FINANCIERINGSRUIMTE
Factoring is een hele flexibele vorm van werkkapitaalfinanciering en geeft u de mogelijkheid de faciliteit onbelemmerd te laten meegroeien met uw bedrijf. Er zal in tegen stelling tot bijvoorbeeld een kas krediet doorgaans geen nieuwe en kostbare toetsing nodig zijn wanneer u “uit uw jasje” bent gegroeid.
MAKKELIJKER AAN TE VRAGEN
Het accent van factoringmaatschappijen bij beoordeling van aanvragen ligt op de kwaliteit van de debiteurenportefeuille en de kredietwaardigheid daarvan. In mindere mate kijken ze naar de historische financiële prestaties van uw onderneming (zoals solvabiliteit). De grootte van de werkkapitaalfinanciering is dus voornamelijke afhankelijk van de kwaliteit van uw debiteuren.
BINNEN ÉÉN DAG GELD OP UW REKENING
U kunt factuurbetalingen al vaak binnen één werkdag ontvangen van uw factoringmaatschappij. Belangrijk is dat u dan wel de benodigde stukken snel aanlevert. Lees welke stukken u nodig kan hebben voor een factoring aanvraag.
OPENSTAANDE FACTUUR SNELLER BETAALD
Naast facturen die worden gefinancierd kunnen de debiteurenbeheer taken ook door de factoringmaatschappij worden overgenomen. De factor heeft een professionele afdeling van mensen die vaak veel sneller uw openstaande facturen betaald kunnen krijgen dan wanneer u dat zelf zou doen. Dit kan resulteren in behoorlijke kostenbesparingen doordat u niet zelf een debiteurenbeheer afdeling hoeft te hebben.
OPTIMALISATIE TIPS
Een gezonde werkkapitaalpositie houdt uw onderneming draaiend. Blijkbaar is een geoptimaliseerd werkkapitaal nog niet voor ieder bedrijf vanzelfsprekend. De juiste balans vinden is belangrijk voor zowel de finance afdeling, voor sales en uiteindelijk voor uw gehele bedrijf. Het gaat uiteindelijk om de optimalisatie van uw financieel vermogen. Naast werkkapitaalfinanciering zoals factoring en factuur financiering zijn er verder veel andere aandachtsgebieden in de organisatie die uw werkkapitaalpositie kunnen verbeteren.
[su_label type=”warning”]INFOGRAPHIC[/su_label]
8 TIPS VOOR WERKKAPITAALOPTIMALISATIE
VRAAG DIRECT MEERDERE OFFERTES AAN
Bent u ook overtuigd dat factoring een goede vorm werkkapitaalfinanciering voor uw onderneming is? Of bent u nieuwsgierig naar de kosten? Vrijblijvend een offerte aanvragen? Het kost u slechts 1 minuut en is geheel vrijblijvend. U ontvangt dan binnen één werkdag maximaal 3 offertes van de beste factoringmaatschappijen in België.