WAAROM WERKKAPITAALFINANCIERING?

Je praat misschien niet elke dag over werkkapitaalfinanciering, maar deze boekhoudkundige term kan de sleutel zijn tot het succes van jouw onderneming. Werkkapitaal beïnvloedt vele aspecten van je bedrijf zoals betalingsverplichtingen naar uw leveranciers, het uitkeren van de salarissen, het aanvullen van voorraden tot onderhoudswerkzaamheden. Kortom, werkkapitaal is het geld dat je als ondernemer nodig hebt om aan je dagelijkse financiële verplichtingen te voldoen. Eigenlijk is werkkapitaal gewoon een term voor het hebben van geld in kas. Als jouw activa groter zijn dan jouw passiva, heb je een positief werkkapitaal.

 

Bedrijven die onvoldoende werkkapitaal hebben, krijgen problemen met hun dagelijkse uitgaven en kunnen bijvoorbeeld hun rekeningen niet meer betalen. Om met succes te kunnen blijven ondernemen, heb je dus continu voldoende financiële armslag nodig. Het werkkapitaal verhogen is een uitdaging die alle bedrijven delen. Als het gaat om het verhogen van werkkapitaal, zijn er een paar verschillende opties. De meest intuïtieve manier is om het roer om te gooien en uw strategie te veranderen en zo meer geld uit de onderneming proberen te halen. Een andere manier is om werkkapitaal financiering in te zetten. Zo creëer je bijvoorbeeld financiële slagkracht via factoring.

 

NETTO WERKKAPITAAL BEREKENEN

Om ervoor te zorgen dat jouw werkkapitaal voor je werkt, is het goed om inzicht te hebben in je huidige behoefte en toekomstige behoeften daarop te projecteren. Je bereidt je voor om altijd over voldoende geld te beschikken. Maar hoe bereken je eigenlijk de werkkapitaalbehoefte van jouw eigen onderneming? Je kunt een idee krijgen van waar je nu staat door je netto werkkapitaal ratio te bepalen, een maatstaf voor de financiële gezondheid van jouw bedrijf op korte termijn.

 

DE FORMULES

 

De formule voor werkkapitaal ratio is:

    WERKKAPITAAL RATIO
 Vlottende activa / Kortlopende schulden  

 

Als je vlottende activa hebt van € 1 miljoen en vlottende passiva van € 500.000, is jouw werkkapitaal ratio 2:1. Dat wordt over het algemeen als een gezonde verhouding beschouwd, maar in sommige bedrijfstakken of bij bepaalde bedrijven kan een verhouding van slechts 1,2 : 1 al voldoende zijn.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         

De formule om je netto werkkapitaal te berekenen is:

    NETTO WERKKAPITAAL
 Vlottende activa – Kortlopende schulden  

 

Je netto werkkapitaal geeft aan hoeveel geld je direct beschikbaar hebt om lopende uitgaven te dekken. Voor deze berekeningen houd je alleen rekening met kortetermijnactiva zoals de contanten op jouw bedrijfsrekening en de debiteuren (het geld dat jouw klanten je schuldig zijn) en eventueel de voorraad inventaris die je naar verwachting binnen 12 maanden in contanten zult omzetten. Tot de passiva op korte termijn behoren de crediteuren (het geld dat je aan leveranciers en andere crediteuren verschuldigd bent) en andere schulden en overlopende posten voor salaris, belastingen en uitgaven.

 

INZICHT IN UW BEHOEFTEN

Om een goed inzicht te krijgen in jouw behoefte aan werkkapitaalfinanciering, moet je de maandelijkse in- en uitstroom van jouw bedrijf in kaart brengen. Een hoveniersbedrijf kan bijvoorbeeld vaststellen dat de inkomsten in het voorjaar pieken, en de cashflow tot Oktober relatief stabiel is en dan in de late herfst en winter bijna tot nul daalt. Maar aan de andere kant van het grootboek kan het bedrijf veel uitgaven hebben die het hele jaar doorlopen.

 

Voor sommige van deze berekeningen zou het nodig kunnen zijn om gefundeerde inschatting te maken over de toekomst. Je kunt je laten leiden door historische resultaten, maar je moet ook rekening houden met nieuwe contracten die je verwacht te tekenen of met het mogelijke verlies van belangrijke klanten. Vooral als jouw onderneming snel groeit, kan het een uitdaging zijn om nauwkeurige prognoses te maken. Deze prognoses kunnen je helpen om te bepalen in welke maanden er meer geld uitgaat dan er binnenkomt, en wanneer dat cashflow gat het grootst is. Nu je weet wanneer je behoefte hebt en hoeveel deze is, kun je kijken naar hoe je deze behoefte het beste financiert.

 

WAT IS WERKKAPITAALFINANCIERING?

Werkkapitaalfinanciering is een vorm van zakelijke financiering die gebaseerd is op activa zoals vorderingen, debiteuren en voorraden. Het is een flexibele financieringsvorm waarmee je maximale liquiditeiten kunt vrijmaken welke gebaseerd zijn op jouw actuele omzet.

Het is belangrijk om werkkapitaalfinanciering behoeften op korte termijn niet met permanente behoeften op langere termijn te verwarren. Hoewel het verleidelijk kan zijn om een kredietlijn te gebruiken voor de aankoop van machines of onroerend goed of om vaste werknemers in dienst te nemen, vereisen deze uitgaven verschillende soorten financiering. Als je jouw werkkapitaallijn vastzet voor deze uitgaven, zal deze niet beschikbaar zijn voor het beoogde doel.

Wanneer je zelf geen mogelijkheid hebt om jouw werkkapitaal te vergroten dan kan werkkapitaal financiering een uitkomst bieden. Je kunt werkkapitaalfinanciering op verschillende manier realiseren.  De populaire en snelstgroeiende manier om dit te bereiken is factoring. Met deze vorm van werkkapitaalfinanciering verkoop of verpand je uitstaande zakelijke vorderingen. Maar ook inkoopfinanciering of reverse factoring zijn interessante mogelijkheden om jouw werkkapitaal op orde te brengen.

 

WERKKAPITAALFINANCIERING IETS VOOR MIJ?

Een sterke cashflow is essentieel voor elke succesvolle onderneming, maar de cashflow moet beheerd worden zoals de getijden. Het eb en vloed, en het kan zijn dat jouw bedrijf niet in staat is om aan bepaalde verplichtingen te voldoen tijdens periodes van stilstand of wanneer jouw bedrijf aan het uitbreiden is. Dat is de reden waarom er werkkapitaalfinanciering bestaat. Ze bieden ondernemingen de mogelijkheid om uitgaven te dekken en toch het bedrijf te runnen.

 

DE VOORDELEN VAN FACTORING

Wanneer je voor factoring als vorm van werkkapitaal financiering kiest, heeft dat voor jouw onderneming de volgende voordelen:

 

 

    SNEL GEREGELD

Een factoringmaatschappij kan een aanvraag voor factoring vaak snel beoordelen en behandelen. Veel sneller dan een bank een aanvraag voor een traditionele financiering. Je bespaart dus enorm veel tijd.

 

 

    FLEXIBELE FINANCIERINGSRUIMTE

Factoring is een hele flexibele vorm van werkkapitaalfinanciering en geeft je de mogelijkheid de faciliteit onbelemmerd te laten meegroeien met jouw onderneming. Er zal in tegen stelling tot bijvoorbeeld een rekening courant krediet doorgaans geen nieuwe en kostbare toetsing nodig zijn wanneer je “uit je jasje” bent gegroeid. 

 

    MAKKELIJKER AAN TE VRAGEN

Het accent van factoringmaatschappijen bij beoordeling van aanvragen ligt op de kwaliteit van de debiteurenportefeuille en de kredietwaardigheid daarvan. In mindere mate kijken ze naar de historische financiële prestaties van jouw onderneming (zoals solvabiliteit). De grootte van de werkkapitaalfinanciering is dus voornamelijke afhankelijk van de kwaliteit van uw debiteuren.

 

    BINNEN ÉÉN DAG GELD OP UW REKENING

Je kunt factuurbetalingen al vaak binnen één werkdag ontvangen van jouw factoringmaatschappij. Belangrijk is dat je dan wel de benodigde stukken snel aanlevert. Lees welke stukken je nodig kan hebben voor een factoring aanvraag.

 

    OPENSTAANDE FACTUUR SNELLER BETAALD

Naast facturen die worden gefinancierd kunnen de debiteurenbeheer taken ook door de factoringmaatschappij worden overgenomen. De factor heeft een professionele afdeling van mensen die vaak veel sneller jouw openstaande facturen betaald kunnen krijgen dan wanneer je dat zelf zou doen. Dit kan resulteren in behoorlijke kostenbesparingen doordat je niet zelf een debiteurenbeheer afdeling hoeft te hebben.

 

 

OPTIMALISATIE TIPS

Een gezonde werkkapitaalpositie houdt jouw onderneming draaiend. Blijkbaar is een geoptimaliseerd werkkapitaal nog niet voor ieder bedrijf vanzelfsprekend. De juiste balans vinden is belangrijk voor zowel de finance afdeling, voor sales en uiteindelijk voor jouw gehele bedrijf. Het gaat uiteindelijk om de optimalisatie van jouw financieel vermogen. Naast werkkapitaalfinanciering zoals factoring en factuur financiering zijn er verder veel andere aandachtsgebieden in de organisatie die jouw werkkapitaalpositie kunnen verbeteren.

 

INFOGRAPHIC

 

8 TIPS VOOR WERKKAPITAALOPTIMALISATIE

 

VRAAG DIRECT MEERDERE OFFERTES AAN

Ben je ook overtuigd dat factoring een goede vorm werkkapitaalfinanciering voor jouw onderneming is? Of ben je nieuwsgierig naar de kosten? Vrijblijvend een offerte aanvragen? Het kost je slechts 1 minuut en is geheel vrijblijvend. Je ontvangt dan binnen één werkdag maximaal 3 offertes van de beste factoringmaatschappijen van Nederland.

HOE WERKT HET?

Doe een
offerteaanvraag.

Krijg een
bevestiging per mail.

Ontvang meerdere offertes
van geselecteerde partners.

U kiest de beste
Factoring partner

factoring-offerte icon Copyright © | Alle rechten voorbehouden