WAAROM WERKKAPITAALFINANCIERING?

U praat misschien niet elke dag over werkkapitaalfinanciering, maar deze boekhoudkundige term kan de sleutel zijn tot het succes van uw onderneming. Werkkapitaal beïnvloedt vele aspecten van uw bedrijf zoals betalingsverplichtingen naar leveranciers, uitkeren van salarissen, het aanvullen van voorraden, onderhoudswerkzaamheden, tot het plannen van duurzame groei op lange termijn. Kortom, werkkapitaal is het kapitaal dat u als ondernemer nodig heeft om aan uw dagelijkse financiële verplichtingen te voldoen. Eigenlijk is werkkapitaal gewoon een term voor het hebben van geld in kas. Als uw activa groter zijn dan uw passiva, hebt u werkkapitaal.

Het werkkapitaal verhogen is een uitdaging die alle bedrijven delen. Bedrijven die onvoldoende werkkapitaal hebben, krijgen problemen met hun dagelijkse uitgaven en kunnen bijvoorbeeld hun rekeningen niet meer (op tijd) betalen. Om met succes te kunnen blijven ondernemen, heeft u  dus continu voldoende financiële armslag nodig. Als het gaat om het verhogen van werkkapitaal, zijn er een paar verschillende opties. De meest intuïtieve manier is om het roer om te gooien en uw strategie te veranderen en zo meer geld uit de onderneming proberen te halen. Een andere oplossing is werkkapitaal te creëren is financiering.

 

WERKKAPITAALBEHOEFTE BEREKENEN

Om ervoor te zorgen dat uw werkkapitaal voor u werkt, is het goed om inzicht te hebben in uw huidige behoefte en uw toekomstige behoeften daarop te projecteren. U bereid zich voor om altijd over voldoende geld te beschikken. Maar hoe berekend u uw werkkapitaal behoefte van uw eigen onderneming? U kunt een idee krijgen van waar u nu staat door uw werkkapitaal ratio te bepalen, een maatstaf voor de financiële gezondheid van uw bedrijf op korte termijn.

 

BEREKEN WERKKAPITAAL MET FORMULES

De formule om uw werkkapitaal te berekenen vindt u hieronder.

Vlottende activa / Kortlopende schulden = Werkkapitaal ratio

Als u vlottende activa hebt van € 1 miljoen en vlottende passiva van € 500.000, is uw werkkapitaal ratio 2:1. Dat wordt over het algemeen als een gezonde verhouding beschouwd, maar in sommige bedrijfstakken of bij bepaalde bedrijven kan een verhouding van slechts 1,2 : 1 al voldoende zijn.

Uw nettowerkkapitaal geeft aan hoeveel geld u direct beschikbaar heeft om lopende uitgaven te dekken.

 

De Netto werkkapitaal formule vindt u hier:

Vlottende activa – Kortlopende schulden = Netto werkkapitaal

Voor deze berekeningen houdt u alleen rekening met kortetermijnactiva zoals de contanten op uw bedrijfsrekening en de debiteuren (het geld dat uw klanten u schuldig zijn) en eventueel de voorraad inventaris die u naar verwachting binnen 12 maanden in contanten zult omzetten. Tot de passiva op korte termijn behoren de crediteuren (het geld dat u aan leveranciers en andere crediteuren verschuldigd bent) en andere schulden en overlopende posten voor salaris, belastingen en andere uitgaven.

 

INZICHT IN UW BEHOEFTEN

Om een goed inzicht te krijgen in uw behoefte aan werkkapitaal, moet u de maandelijkse in- en uitstroom van uw bedrijf in kaart brengen. Een hoveniersbedrijf kan bijvoorbeeld vaststellen dat de inkomsten in het voorjaar pieken, de cashflow tot oktober relatief stabiel is en dan in de late herfst en winter bijna tot nul daalt. Maar aan de andere kant van het grootboek kan het bedrijf veel uitgaven hebben die het hele jaar doorlopen.

Voor sommige van deze berekeningen zou het nodig kunnen zijn om gefundeerde inschatting te maken over de toekomst. U kunt zich laten leiden door historische resultaten, maar u moet ook rekening houden met nieuwe contracten die u verwacht te tekenen of met het mogelijke verlies van belangrijke klanten. Vooral als uw onderneming snel groeit, kan het een uitdaging zijn om nauwkeurige prognoses te maken. Deze prognoses kunnen u helpen om te bepalen in welke maanden er meer geld uitgaat dan er binnenkomt, en wanneer dat cashflow gat het grootst is. Nu u weet wanneer u behoefte hebt en hoeveel deze is, kunt u kijken naar hoe u deze behoefte het beste financiert.

 

WAT IS WERKKAPITAALFINANCIERING?

Werkkapitaalfinanciering is een vorm van zakelijke financiering die gebaseerd is op activa zoals vorderingen, debiteuren en voorraden. Het is een flexibele financieringsvorm waarmee u maximale liquiditeiten kunt vrijmaken gebaseerd uw actuele omzet voor uw financieringsbehoefte. Het is belangrijk om werkkapitaalfinanciering behoeften op korte termijn niet met permanente behoeften op langere termijn te verwarren. Hoewel het verleidelijk kan zijn om een kredietlijn te gebruiken voor de aankoop van machines of onroerend goed of om vaste werknemers in dienst te nemen, vereisen deze uitgaven verschillende soorten financiering. Als u uw werkkapitaallijn vastzet voor deze uitgaven, zal deze niet beschikbaar zijn voor het beoogde doel.

Wanneer u zelf geen mogelijkheid heeft om uw werkkapitaal te vergroten dan kan werkkapitaal financiering een uitkomst bieden. Uw kunt werkkapitaal financiering op verschillende manier realiseren.  De populaire en snelstgroeiende manier om dit te bereiken is factoring. Met deze vorm van werkkapitaalfinanciering verkoopt of verpand u uitstaande vorderingen. Maar ook inkoopfinanciering of reverse factoring zijn interessante mogelijkheden om uw werkkapitaal financiering op orde te brengen.

 

WERKKAPITAAL FINANCIERING IETS VOOR MIJ?

Een sterke cashflow is essentieel voor elke succesvolle onderneming, maar de cashflow moet beheerd worden zoals de getijden. Het eb en vloed, en het kan zijn dat uw bedrijf niet in staat is om aan bepaalde verplichtingen te voldoen tijdens periodes van stilstand of wanneer uw bedrijf aan het uitbreiden is. Dat is de reden waarom er werkkapitaal financiering bestaat. Ze bieden MKB ondernemingen de mogelijkheid om hun uitgaven te dekken en toch hun bedrijf te runnen.

 

DE VOORDELEN VAN FACTORING

Wanneer u voor factoring als vorm van werkkapitaal financiering kiest, heeft dat voor uw onderneming de volgende voordelen:

 

SNEL GEREGELD

Een factoringmaatschappij kan een aanvraag voor factoring vaak snel beoordelen en behandelen. Veel sneller dan een bank een aanvraag voor een traditionele financiering.  U bespaart dus enorm veel tijd.

FLEXIBELE FINANCIERINGSRUIMTE

Factoring is een hele flexibele vorm van werkkapitaalfinanciering en geeft u de mogelijkheid de faciliteit te laten meegroeien met uw bedrijf.

BEOORDELING ANDERS DAN EEN FINANCIERINGSAANVRAAG

Factoringmaatschappijen kijken bij hun beoordeling naar de kwaliteit van uw debiteurenportefeuille en de kredietwaardigheid daarvan. In mindere mate kijken ze naar de financiële prestaties van uw onderneming. De grootte van de werkkapitaalfinanciering is dus afhankelijk van de kwaliteit van uw debiteuren.

AL BINNEN ÉÉN WERKDAG GELD OP UW REKENING

U kunt factuurbetalingen al vaak binnen één werkdag ontvangen van uw factoringmaatschappij. Belangrijk is dat u dan wel de benodigde stukken snel aanlevert. Lees welke stukken u nodig kan hebben voor een factoring aanvraag.

VAAK WORDEN UW OPENSTAANDE FACTUREN SNELLER BETAALD

Naast facturen die worden voorgefinancierd is professioneel en effectief debiteurenbeheer kan ook door de factoringmaatschappij worden overgenomen. Non-resource factoring: het risico ligt bij de factoringmaatschappij wanneer facturen niet worden betaald.

 

WERKKAPITAAL OPTIMALISATIE TIPS

Een gezonde werkkapitaalpositie houd uw onderneming draaiend. Blijkbaar is een geoptimaliseerd werkkapitaal nog niet voor ieder bedrijf vanzelfsprekend. De juiste balans vinden is belangrijk voor zowel de finance afdeling, voor sales en uiteindelijk voor uw gehele bedrijf. Het gaat uiteindelijk om de optimalisatie van uw financieel vermogen. Naast werkkapitaalfinanciering zoals factoring en factuur financiering zijn er verder veel andere aandachtsgebieden in uw organisatie die uw werkkapitaalpositie kunnen verbeteren.

 

INFOGRAPHIC

 

 

 

 

VRAAG DIRECT MEERDERE OFFERTES AAN

Bent u ook overtuigd dat factoring een goede vorm werkkapitaalfinanciering voor uw onderneming is? Of bent u nieuwsgierig naar de kosten? Vrijblijvend een offerte aanvragen?Het kost u slechts 1 minuut en is geheel vrijblijvend. U ontvangt dan binnen één werkdag maximaal 3 offertes van de beste factoringmaatschappijen van Nederland.

HOE WERKT HET?

Doe een
offerteaanvraag.

Krijg een
bevestiging per mail.

Ontvang meerdere offertes
van geselecteerde partners.

U kiest de beste
Factoring partner

factoring-offerte Copyright © | Alle rechten voorbehouden