HET KREDIETRISICO BIJ FACTORING

Recourse versus Non-Recourse factoring. Twee termen die vaak terugkomen. Factoring is in de kern eenvoudig. Uw bedrijf verkoopt of geeft facturen in onderpand aan een factormaatschappij. Vervolgens koopt deze factor uw vorderingen tegen een korting in ruil voor onmiddellijke contanten. Als gevolg hiervan kan uw onderneming normaal functioneren zonder dat er liquiditeitsdruk ontstaat en u zich zorgen hoeft te maken over uw korte termijnverplichtingen.  Veel bedrijven maken gebruik van factoring door hun zakelijke vordering te verkopen of te verpanden.

Bedrijfstakken waar veelvuldig gebruik gemaakt wordt van factoring zijn transport, handel, bouw en de uitzendbranche. Eigenlijk is bij vrijwel elke situatie waar een onderneming zakelijke vorderingen heeft – en waarbij de onderneming een onwenselijk rol van financier voor de klant speelt – factoring een uitkomst. Kortom, veel ondernemers maken gebruik van factoring om hun financiën soepel te laten verlopen. Als cashflow problemen van invloed zijn op uw bedrijfsactiviteiten omdat uw klanten veel tijd besteden aan het betalen van facturen, is factoring wellicht een optie die het bekijken waard is. Om ervoor te zorgen dat u de de juiste keuze in factoring maakt voor uw onderneming, dient u de voor- en nadelen te kennen. Hieronder hebben we de beide varianten uitgelegd.

WAT BETEKEND RECOURSE?

Recourse is een term die veel gebruikt wordt in factoring. Maar wat betekend deze term nou precies? Recourse is een juridische term die de kredietgever het recht geeft om een onderpand te verstrekken als de kredietnemer niet in staat is om de schuldverplichting na te komen. In het geval van factoring is de uitstaande factuur het onderpand. Recourse verwijst naar het recht van de kredietgever om te incasseren bij de factorklant.

In het geval van factoring betekent een recourse overeenkomst dat de ondernemer verantwoordelijk is voor het terugkopen van de factuur wanneer de debiteur onverhoopt om wat voor reden niet betaalt. Een goede factor zal proberen te voorkomen dat een dergelijke situatie ontstaat. De belangrijkste functie van factoring is namelijk het oplossen van cashflow problemen en niets is meer pijnlijk voor uw liquiditeitspositie als u onverwacht een oninbare factuur moet terugkopen. Feit blijft dat bij recourse factoring het factorbedrijf de verantwoordelijkheid verschuift naar uw onderneming als uw klanten hun betalingen inhouden als gevolg van een faillissement of als ze failliet gaan. Kortom: u zult dus opdraaien voor de gemaakte kosten.

(non) recourse factoring uitgelegd

WAT BETEKEND NON-RECOURSE?

Zoals u zou verwachten, betekent non-recourse factoring dat uw factor geen recourse traject kan starten wanneer uw klant de factuur niet betaalt. Met andere woorden, de factor moet het verlies absorberen voor onbetaalde facturen. Het risico van een niet-betalende debiteur komt volledig bij de factoringmaatschappij terecht. Betaalt de klant niet dan liggen de risico’s bij de factoringmaatschappij en niet bij u als ondernemer Bij non-recourse factoring worden de kredietrisico’s overgenomen door de factor. Met andere woorden, u hoeft de factuur niet terug te kopen als uw klant failliet gaat.

Wanneer een factuur (gedeeltelijk) oninbaar blijkt te zijn als gevolg van een betwiste factuur dan dekt de factor deze potentiële  verliezen niet. Facturen die te laat worden betaald vanwege vergeetachtige, ongeorganiseerde klanten, vallen doorgaans ook niet onder non-recourse factoring. Een goede factor werkt echter samen met u of uw klant om het probleem op te lossen. Een factor die ook het debiteurenbeheer voor u verzorgd kan daarnaast een groot deel van deze situaties voorkomen.

 

WELKE VORM IS HET MEEST GESCHIKT?

Ondertussen heeft non-recourse factoring een behoorlijk vlucht genomen in Nederland. Er zijn de laatste jaren behoorlijk veel spelers op de markt actief geworden. Als gevolg van de toegenomen concurrentie is er een prijsdruk ontstaan. Hiermee is het verschil tussen recourse en non-recourse verkleint. Toch is het goed om u niet alleen blind te staren op de hoogte van de factor fee. In de basis is het belangrijk om te kijken of de meerprijs van non-recourse opweegt tegen de aanvullende voordelen die deze oplevert. Samengevat vindt u hieronder de belangrijkste verschillen tussen non-recourse en recourse factoring.

Factoring Opties
Kenmerken Non Recourse Recourse
Kredietrisico Factor Ondernemer
Debiteurenbeheer Ja Ja
Kosten hoger lager
Klant Concentratie >100% >40%
Voorfinanciering hoger lager

 

Klaar om een geschikte ​​factoring  partner voor uw bedrijf te vinden? Of gewoon nieuwsgierig wat factoring voor uw organisatie betekend? Factoring Offerte heeft ruime ervaring met zowel met recourse- als non-recourse factoring partners. Neem de proef op de som, en vergelijk offertes hier van zowel onze favoriete factoring partners bekijken.

HOE WERKT HET?

Doe een
offerteaanvraag.

Krijg een
bevestiging per mail.

Ontvang meerdere offertes
van geselecteerde partners.

U kiest de beste
Factoring partner

factoring-offerte icon Copyright © | Alle rechten voorbehouden