BETALINGSTERMIJN FACTUUR 

Het is gebruikelijk voor bedrijven die hun klanten op rekening laten betalen om een betalingstermijn af te spreken. Maar deze geboden betalingsvoorwaarden kunnen de  liquiditeitspositie van bedrijven behoorlijk schaden. Als jouw onderneming moeite heeft om uitgaven te dekken of aankopen te doen terwijl je weken of maanden op betaling wacht, herken je dit waarschijnlijk maar al te goed. Gelukkig is er een eenvoudige oplossing voor jouw cashflow problemen: factoring. Hieronder zullen we de basisprincipes van betalingstermijnen met je doornemen, bespreken hoe ze ondernemers schaden en hoe het werken met een factoringmaatschappij jouw onderneming mogelijk een oplossing is.

 

WAAROM ZIJN BETALINGSTERMIJNEN BELANGRIJK? 

Net 30 en Net 60 zijn gebruikelijke betalingstermijnen. De cijfers staan voor het aantal dagen dat de klant heeft om een factuur te betalen. Bedrijven bieden soms ook langere betalingstermijnen aan, zoals 90 dagen (Net 90), of kortere netto betalingstermijnen, zoals 14 dagen (Net 14) of 21 dagen (Net 21). Een ondernemer kan kiezen voor een kortere betalingstermijn voor facturen om zijn cashflow te versnellen zodat hij zijn eigen leveranciers, payroll en andere uitgaven kan betalen, of voor een langere betalingstermijn voor facturen als de situatie daarom vraagt.

 

WAT BETEKENT EEN 30 OF 60 DAGEN BETAALTERMIJN?

Wanneer netto betaaltermijnen op facturen staan vermeld, betekent dit dat de klant kan wachten met de betaling van de factuur. Hoewel veel ondernemers zich dat niet realiseren is dit een vorm van geboden krediet. Bovendien is het vergelijkbaar met wanneer klanten een korte termijnlening verstrekken zonder daarvoor een rente te vragen.

In het geval van een betalingstermijn van 30 dagen wordt het volledige verschuldigde bedrag binnen 30 dagen verwacht. In het algemeen begint jouw rente teller te tikken wanneer de factuur is verstuurd, maar soms is de startdatum op het moment dat de producten of diensten zijn geleverd. Andere keren is de vervaldatum 30 dagen na ontvangst van de factuur. Overigens vermelden veel ondernemers  meestal ook een vervaldatum voor de duidelijkheid. Nog steeds hebben met name klein zelfstandigen en MKB’ers  last van te late betalingen. Om dit te helpen voorkomen, rekenen velen een vergoeding voor te late betaling wanneer het totale bedrag niet op de vervaldatum is betaald.

 

DE VOORDELEN VAN EEN BETALINGSTERMIJN

Het aanbieden van een betaaltermijn van 30 of 60 dagen kan je helpen een sterker bedrijf op te bouwen. We zetten enkele voordelen hieronder voor je op een rij:

 

wat is factoring stap 1    WERKEN MET EEN BREDER KLANTENBESTAND  Veel bedrijven betalen gewoon niet wanneer de eerste transactie plaatsvindt. Zij verwachten een factuur en hebben een intern proces voor het afhandelen van betalingen. Als jouw bedrijf een betaling verwacht direct nadat de dienst of de producten zijn geleverd, is het waarschijnlijk dat je geen grote bedrijven als klant kunt binnenhalen. 

 

wat is factoring stap 2     ONDERHANDELING
    Je kunt nieuwe klanten aantrekken. Door klanten de tijd te geven om jou te betalen, kunt je de onderhandelingen afronden, waardoor je meer opdrachten binnenhaalt.  

 

wat is factoring stap 3    MEER OPDRACHTEN BINNENHALEN
  Vaak kunnen klanten grotere orders plaatsen bij leveranciers als ze meer tijd hebben om te betalen, omdat ze dan meer tijd hebben om ruwe goederen om te zetten in geld.

 

wat is factoring stap 4

   KLANTRELATIE OPBOUWEN
  Door een betalingstermijn aan te bieden laat je jouw klanten zien dat je erop vertrouwt dat ze betalen.

 

 

DE NADELEN VAN EEN BETALINGSTERMIJN

Ondanks de voordelen kunnen Net 30 en Net 60 betalingstermijnen problemen opleveren, vooral als je een klein bedrijf hebt met kleine marges. Kortom, jouw werkkapitaal komt vast te zitten in je debiteuren, dus de meeste moeilijkheden waarmee je te maken krijgt, hebben te maken met een gebrek aan liquide middelen.

 

wat is factoring stap 1    DRUK OP UITBETALEN VAN LONEN EN UITGAVEN Je kunt moeite hebben om de lonen en andere uitgaven te betalen. Volgens onderzoek heeft meer dan 40 procent van ondernemers van kleine bedrijven wel eens de loonlijst niet (op tijd) kunnen betalen. Het kan ook zijn dat je andere terugkerende uitgaven, zoals huur en nutsvoorzieningen, niet kunt betalen.

 

wat is factoring stap 2     KOSTEN VAN BETALINGSACHTERSTANDEN
    Je  kunt te maken krijgen met eigen kosten voor betalingsachterstand. Niet in staat zijn om uw rekeningen te betalen is duur.  

 

wat is factoring stap 3    GEEN MOGELIJKHEID OP LEVERANCIERSKORTINGEN 
  Je komt misschien niet in aanmerking voor kortingen van leveranciers. Met een beperkt werkkapitaal zul je eerder veel kleine bestellingen plaatsen bij jouw leveranciers in plaats van één grote. Dit betekent dat je weinig ruimte hebt om te onderhandelen over prijzen en waarschijnlijk niet snel in aanmerking komt voor volumekortingen.

 

wat is factoring stap 4

   STAGNATIE IN DE GROEI
   Wanneer jouw onderneming afhankelijk is van het betalingsmoraal van jouw klanten kan de groei van je onderneming stagneren. Zonder geld voor zaken als upgrades, de aanschaf van nieuwe apparatuur en het voeren van marketingcampagnes, is het moeilijk voor een bedrijf om door te groeien.

 

JEZELF OVERSLAAN? 

Je kunt zonder loon komen te zitten. Wanneer een bedrijf krap bij kas zit, slaan veel bedrijfseigenaren zichzelf over in de betaling. Meer dan de helft van de ondernemers heeft zichzelf een of meerdere keren overgeslagen in de uitbetaling van lonen. Je stressniveau schiet hiervan waarschijnlijk omhoog. Uit onderzoek blijkt dat bijna 70 procent van de bedrijfseigenaren van kleine bedrijven ’s nachts wakker ligt over cashflow problemen.

Nu, je kunt onbedoeld een dure financiële beslissing nemen om jouw werkkapitaal te verhogen via een financiering of rekening courant krediet. Maar al te vaak wachten ondernemers tot ze in een ernstige nood zitten om een tekort aan werkkapitaal te corrigeren. Dit maakt hen kwetsbaar voor langlopende contracten op kredieten met te hoge kosten.

 

WETTELIJKE BETALINGSTERMIJN OP EEN FACTUUR

De wettelijke betalingstermijn op een factuur heeft als doel om bedrijven te beschermen tegen buitenproportionele betalingstermijnen.  De wet waarin de betalingstermijn geregeld wordt, is van toepassing op bedrijven en de betalingsvoorwaarden die ze op een factuur kunnen gebruiken. Daarnaast regelt de wet ook welke termijn geldt als er geen betalingstermijn is vastgesteld. Wanneer deze niet op de factuur staat vermeldt is deze 30 dagen. Als het gaat om de maximale betalingstermijn, wordt onderscheid gemaakt tussen het MKB, de overheid en grote bedrijven. Voor de overheid en grote bedrijven gelden strengere regels.

Samengevat heeft de overheid een maximale wettelijke betalingstermijn van 30 dagen en bedrijven een limiet van 60 dagen. Daarnaast kunnen kleinere bedrijven bij wettelijke uitzondering een langere betalingstermijn hanteren. Deze wet is op 1 juli 2017 in werking.

 

WIL JE SNEL BETAALD WORDEN?

Factoring biedt je alle voordelen van flexibele betalingstermijnen, maar zonder de bijbehorende kopzorgen. Je werkt nog steeds zoals je nu doet en factureert jouw zakelijke klanten, maar in plaats van 30 of 60 dagen te wachten tot ze betalen, betaal de factoringmaatschappij je meteen uit. Het is gemakkelijk om in aanmerking te komen en de goedkeuring is niet afhankelijk van de kredietscore van jouw onderneming. Het is daarom ook een ideale oplossing voor starters en bedrijven die niet in aanmerking komen voor bankleningen of andere kredietlijnen. Voor meer informatie, vraag eenvoudig en direct meerdere offertes aan bij onze factoring partners. Wij gaan de uitdaging aan om de scherpste voorstellen tegen beste condities te leveren. Geheel vrijblijvend!

 

 

HOE WERKT HET?

Doe een
offerteaanvraag.

Krijg een
bevestiging per mail.

Ontvang meerdere offertes
van geselecteerde partners.

U kiest de beste
Factoring partner

factoring-offerte icon Copyright © | Alle rechten voorbehouden