WORDT JE FACTUUR NIET BETAALD?

Vroeg of laat krijgt elke ondernemer er mee te maken; een klant die zijn factuur niet betaald. De eerste betalingsherinnering is inmiddels al verstuurd, maar u heeft uw geld nog steeds niet ontvangen. Hoe kunt u hier nou het beste mee om gaan zonder dat u de relatie met uw klant op het spel zet?  Het is soms best uitdagend om een betaling te vragen. Vooral als u als klein bedrijf zaken doet met grotere spelers. Hier zijn 5 tips om te voorkomen dat uw klant zijn factuur niet betaalt.

 

5 TIPS OM NON-BETALING TE VOORKOMEN

 

stap 1

FOLLOW-UP VAN DE FACTUUR

 

Iedereen die ooit iets heeft verkocht, weet dat een follow-up een integraal onderdeel is in het sluiten van een zakelijke verkoop. Het gebeurt maar zelden dat een verkoop al bij de eerste ontmoeting wordt gesloten. In dit geval, als je al een aantal dagen je factuur niet betaald is en je het product al hebt verstuurd of de dienst al heeft geleverd, is het een goed moment om een follow-up te doen. Bijvoorbeeld met een automatische betalingsherinnering en factuurverwerking. De software voor automatische factuurverwerking kan de opvolging van achterstallige betalingen vergemakkelijken dit proces omdat je de facturen kunt sorteren op naam van de klant of op vervaldatum, en herinneringen kunt instellen voor achterstallige betalingen.

 

stap 1

KIES VOOR FACTORING

 

Waarom zou een bedrijf gebruik maken van factoring? Het eenvoudige antwoord hierop is om de toegang tot werkkapitaal en inkomende cashflow te versnellen, aangezien het ontvangen van factuurbetaling soms een langdurig proces kan zijn. Een van de grootste problemen voor kleine en middelgrote bedrijven is dat de betalingstermijn voor facturen kan variëren van 30 tot meer dan 120 dagen, en dat kan leiden tot cashflow problemen. Zozeer zelfs dat het de uitvoering van dagelijkse activiteiten kan bemoeilijken. Het gat in de cashflow tijdens deze periode kan vaak worden opgevuld met factoring. Het is een manier voor bedrijven om hun cashflow te financieren door hun facturen tegen een korting te verkopen aan de factormaatschappij. Door de facturen te laten voorschieten, kun je de verantwoordelijkheid voor het innen van uw facturen uit handen geven en je werkkapitaalpositie verstevigen. Cash is king! Ook kan factoring voorkomen het vaker dat klanten facturen niet betalen.

 

stap 3

VRAAG OM EEN AANBETALING

 

Door vastberaden en zelfverzekerd een voorschot te vragen, kun je al jouw klanten laten zien dat het je letterlijk menens is. Plus, het helpt ook het risico op wanbetaling te verminderen. Als je erover nadenkt, moet je bij de meeste zaken vooraf het volledige bedrag betalen voordat je van producten of diensten kunt genieten. In de bioscoop koopt je jouw kaartje voordat je gaat zitten en genieten van een film. Bij een fastfoodketen koop je je maaltijd en wacht je tot deze klaar is. Of in de supermarkt, je kunt niet zomaar naar huis gaan om te koken voordat je bij de kassa hebt betaald.

 

stap 3

ZORG VOOR ACCURATE FACTUREN

 

Soms is het niet zo dat jouw klant de factuur niet wil betalen. Misschien verstrekt je jouw klant gewoon niet de juiste informatie. Maar al te vaak ligt de fout bij de handmatige verwerking. Veel van de late betalingen valt te wijten aan onjuiste facturen. Om onnodige vertragingen te voorkomen, moet je ervoor zorgen dat je de nodige gegevens op jouw factuur vermeldt:

 

    Je bedrijfsgegevens

    De gegevens van jouw klant

    Factuurnummer en -datum

    Een gespecificeerde beschrijving van de geleverde goederen of diensten

    Het totaal verschuldigde bedrag, inclusief BTW indien van toepassing

    PO nummer of referentienummer

    Betalingsvoorwaarden, inclusief de wijze waarop de klant je kan betalen en eventuele boetes voor te late betaling

 

stap 1

BRENG EEN VERGOEDING VOOR LATE BETALING IN REKENING

 

Wellicht voel je je wat ongemakkelijk bij het idee van het vragen van een vergoeding voor te late betalingen aan jouw klanten. Echter bedenk dat dergelijke vergoedingen een gangbare praktijk zijn voor veel grote bedrijven (banken, verzekeraars, telefoonmaatschappijen, etc).  Het is overigens niet de vergoeding die hier belangrijk is. Je maakt geen misbruik van de situatie maar je creëert wel een mate van urgentie. Niemand betaalt graag meer dan nodig is. Dus late vergoedingen kun je meer zien als een afschrikmiddel. En dat is precies wat je beoogt. De sleutel tot het in rekening brengen van rente is om het correct te doen, zonder de zakenrelatie onder druk wordt gezet.

Let wel op dat de originele overeenkomst en jouw algemene voorwaarden duidelijk de deze betalingsvoorwaarden staan vermeldt. Maak duidelijk hoeveel er bij de klant additioneel in rekening wordt gebracht als deze te laat betaald. 
In plaats van je klant met “een stok te achtervolgen” is het wellicht beter om jouw klant “een wortel” voor te houden. Als je een korting biedt wanneer jouw klant de volledige factuur vooraf of binnen de betalingstermijn betaalt. Soms zijn stimulansen aantrekkelijker dan boete bepalingen.

HOE WERKT HET?

Doe een
offerteaanvraag.

Krijg een
bevestiging per mail.

Ontvang meerdere offertes
van geselecteerde partners.

U kiest de beste
Factoring partner

factoring-offerte icon Copyright © | Alle rechten voorbehouden