HET FACTORING CONTRACT UITGELEGD

De factoring overeenkomst is een contract tussen een onderneming en een financieringsinstelling die aanvangt wanneer deze begint met het uitvoering van de factoring dienst. Dit is het punt in de relatie wanneer het bedrijf de factor verzekert dat ze hun factuur zullen verkopen om een bepaald percentage voorgeschoten te krijgen. Meer in het bijzonder is de overeenkomst een financieel contract waarbij de voorwaarden en kosten van de dienstverlening voor jouw bedrijf uiteen zijn gezet. Zo staat er welke vergoedingen in rekening worden gebracht en hoeveel de kosten van factoring zullen zijn. Omdat dit contract over jouw geld gaat, is het verstandig om dit contract volledig te begrijpen voordat je je verbindt aan een financier. Waar moet je op letten? We hebben het hieronder voor je uitgelegd.

 

DE VOORWAARDEN IN EEN OVEREENKOMST

Elke overeenkomst heeft bepaalde voorwaarden en afhankelijk van de financier waar je voor kiest, kunnen deze op bepaalde punten vari√ęren. Echter, de meeste overeenkomsten omvatten meestal de volgende elementen:

 

VERKOPEN VAN VORDERINGEN

Elk contract dekt welke facturen je aan het factoringmaatschappij doorstuurt (via verpanding of verkoop). Als er bepaalde vorderingen zijn die je niet wenst te verrekenen, bespreek dat dan vooraf met de factoringmaatschappij.

 

GOEDKEURING KREDIET

Zoals je misschien weet, is de goedkeuring voor factoring niet gebaseerd op jouw kredietwaardigheid, maar op de die van jouw klant. Om ervoor te zorgen dat de factor met je werkt, zullen zij de kredietwaardigheid van jouw klanten controleren. Onderdeel van de overeenkomst is dus dat je akkoord gaat met het laten uitvoeren van credit checks op jouw debiteuren. Van deze checks merkt jouw klant overigens niets. Dit komt omdat er vaak openbare bronnen en financi√ęle databanken (van bijvoorbeeld een kredietverzekeraar) geraadpleegd worden.

 

VOORFINANCIERING

Dit is een belangrijk onderdeel van de overeenkomst, omdat het vaak de primaire reden is om factoring als financieringsoptie te gebruiken. De voorfinanciering, het voorschot, is het percentage van de factuur welke je direct ontvangt van de factor. Dit bedrag verschilt per factoringmaatschappij en is afhankelijk van veel verschillende variabelen zoals het factuurbedrag, de branche, land van vestiging van de debiteur en andere factoren.

 

BE√čINDIGINGSBEPALINGEN

Veel overeenkomsten van financi√ęle diensten bevatten details en regels over de duur van het contract. Jouw bedrijf heeft het recht om een overeenkomst op te zeggen. In deze paragraaf wordt meestal aangegeven hoe ver voorafgaand aan de einddatum van het contract dit moet gebeuren. Stel dat je een eerste termijn van een jaar hebt, maar dat je na die jaarperiode niet meer met deze financier wilt samenwerken. Een maand (30 dagen) voordat die termijn afloopt, moet je de financier melden dat je de overeenkomst niet verlengt. Deze opzegtermijn zal meestal tussen de 30 en 90 dagen liggen.

 

DE FACTORINGOVEREENKOMST: TE VERMIJDEN FOUTEN 

 

Niet alles lezen ‚Ć™ Een factoring overeenkomst is niet het meest opwindende document om te lezen, maar het is wel belangrijk om elk detail daadwerkelijk te lezen en te begrijpen. Het kan zelfs nuttig zijn om een betrouwbare partner het document ook te laten lezen. Dit voorkomt dat je geen belangrijke details mist. Zorg ervoor dat je specifiek kijkt naar de bepalingen die gaan over additionele kosten. Vraag vervolgens aan de financier waarom ze deel uitmaken van de overeenkomst.

Vereisten niet begrijpen ‚Ć™¬†Overeenkomsten kunnen bepalingen bevatten over een minimum drempelwaarde van de omzet die dient te worden gefinancierd. Zorg ervoor dat je weet voor welk bedrag je je committeert. Als jouw overeenkomst een minimale drempelwaarde bevat, vraag dan wat de consequenties zijn als je je niet aan de voorwaarden van het contract zou houden.¬†

Niet weten hoe er met jouw klanten wordt omgegaan ‚Ć™Wanneer het factoringbedrijf waarmee je werkt verantwoordelijk is voor het debiteurenbeheer en incasseren van de betaling van jouw klanten, zul je willen begrijpen hoe ze te werk gaan. Wat doet de factor als een klant te laat met een factuurbetaling is? Hoe volgen ze dit op? Deze vormen van communicatie zijn belangrijk, omdat ze afstralen op jouw bedrijf. Bekijk dus goed hoe het debiteurenbeheer en mogelijk incassoproces verloopt.¬†

VRAGEN OVER FACTORING?

Heb je vragen over factoring overeenkomsten of ben je klaar om aan de slag te gaan? Vul dan ons online factoring aanvraagformulier in en wij brengen je direct in contact met onze beste branche-experts.

HOE WERKT HET?

Doe een
offerteaanvraag.

Krijg een
bevestiging per mail.

Ontvang meerdere offertes
van geselecteerde partners.

U kiest de beste
Factoring partner

factoring-offerte icon Copyright © | Alle rechten voorbehouden