WAT IS FACTORING ZZP?

Werken als zelfstandig ondernemer is een keuze die velen maken. Ondernemers hebben de vrijheid om eigen opdrachten te kiezen en direct beloond worden voor het resultaat van hun inspanningen. Dat klinkt goed toch? Met die vrijheid en flexibiliteit lijkt het soms alsof het leven van een ZZP’er helemaal geen tegenslagen kent. Maar zoals met veel zaken in het leven is er ook een keerzijde aan het bestaan van een zelfstandig professional. Je bent je er wellicht niet direct bewust van, maar je inkomen is erg afhankelijk van het betaalgedrag van jouw klanten. Voor veel startende ondernemers wordt dat pas duidelijk wanneer  betalingen van een opdrachtgever uitblijven. Dat kan om uiteenlopende redenen soms best lang duren. En wat doe je als jouw klant niet betaald? Gelukkig zijn er factoringmaatschappijen die zich speciaal richten op freelancers en ZZP’ers. Zij kunnen jouw helpen om minder afhankelijke te worden van betalingstermijnen en het betalingsgedrag van jouw opdrachtgever. Zo kun jij de controle weer in eigen hand te nemen.

 

STABIELERE CASH FLOW

Of je nu een freelance schrijver, een zelfstandige in de bouw of zorgprofessional bent, je zult je er altijd bewust van zijn wat de uitdagingen zijn om facturen bij je opdrachtgever op tijd te ontvangen. Een ZZP’er is een zelfstandige die zich niet voor een langere tijd aan een werkgever verbindt en heeft dus niet de zekerheid van een organisatie.

Een van de grootste problemen van het leven als ZZP’er is het hebben van een schommelende cashflow. Al het werk wordt door jezelf gedaan, en je hebt helaas geen financiële steun of een team van medewerkers die achter uitstaande vorderingen aangaan. Elke minuut die je bovendien besteedt om je cashflow op orde te brengen leidt af van je facturabele werkzaamheden. Een buffer opbouwen of een  financiering loskrijgen in de vorm van een krediet is vaak moeilijk. Het betekent bovendien dat je meteen een schuld aangaat bij een bank. Gelukkig kan het ook eenvoudiger.

 

FACTORING ZZP BIEDT EEN OPLOSSING

Het kan soms ontmoedigd werken wanneer je elke keer een groot bedrijf moet confronteren als ZZP’er. Als je niet de tijd of de kracht hebt om je opdrachtgever elke keer te benaderen vanwege de openstaande facturen, dan kun je overwegen om voor factoring te kiezen. 

Bij factoring zzp worden de facturen verkocht aan een derde partij (de factormaatschappij) die de betalingen voor jou zal innen. Het mooie van deze constructie is dat je geen schuld aangaat bij een bank. Dit is bijvoorbeeld wel het geval wanneer je kiest voor een zakelijke krediet. Maar bij factoring biedt de factormaatschappij je een financieel voorschot op jouw facturen. Factoring ZZP is uiterst nuttig voor zelfstandig ondernemers omdat het ze het de zekerheid geeft van een stabiele cashflow. Wanneer je weet hoeveel geld er binnenkomt, kun je bovendien ook plannen maken voor de toekomst. Met een regelmatige cash flow kun je jouw onderneming verder uitbreiden zonder dat je bang hoeft te zijn dat je te grote investeringen doet die je door onzeker betaalgedrag van je opdrachtgever eigenlijk niet kunt dragen. Wel zo geruststellend.

VEEL ZZP'ERS KIEZEN FACTORING

 • GRONDVERZET & INFRA

  “Je mag blij zijn als je binnen 8 weken je geld hebt. Ondertussen moet ik wel mijn rekeningen betalen. De marges zijn klein, je bent constant aan het voorschieten.”

 • TRANSPORT & LOGSTIEK

  “Wij wachten vaak 30 tot 90 dagen op een factuur betaling. Uitgaven zoals salaris- en brandstof- en truck lease blijven gewoon doorlopen”. 

 • ZELFSTANDIGE IN DE BOUW

  “Regie over het geld dat toebehoort aan bouwpartners wordt gevoerd door de hoofdaannemer. Wachten op betalingen is meer regel dan uitzondering”

 • IT PROFESSIONAL

  “Ik wordt soms door mijn opdrachtgever uit mijn bed gebeld voor een spoedklus. Helaas wordt mijn ingediende factuur dan niet met diezelfde spoed betaald.”

 • ZORG MEDEWERKER

  “Als verpleegkundige heb je je handen vol aan je zorgtaak. Je wilt je daarnaast niet nog extra zorgen hoeven te maken of je factuur op tijd wordt betaald”

 • FREELANCER

  “Als ik mijn factuur indien bij mijn opdrachtgever voel ik mij soms net een speelbal. Ik ben erg afhankelijk van ze voor toekomstige opdrachten.”

HOE WERKT ZZP FACTORING?

Een goede manier om te begrijpen hoe factoring zzp werkt, is door het te zien als een voorschot of voorfinanciering op een openstaande vordering. Wanneer je goederen of diensten aan een klant levert, kun je een factuur opmaken waaraan betalingsvoorwaarden zitten van bijvoorbeeld 30 dagen of meer. Dit betekent dat jouw klant 30 dagen de tijd heeft om de factuur te voldoen. 

Er kunnen problemen ontstaan wanneer je bijvoorbeeld aangekochte voorraad of materieel moet betalen aan jouw leverancier, de maandelijkse huur van jouw bedrijfspand moet voldoen, of wanneer de maandtermijn van je leaseauto wordt afgeschreven. Je kunt moeilijk de relatie met jouw leveranciers op het spel zetten omdat jouw eigen klant nog niet heeft betaald. Immers zonder materieel of voorraad kun je niet werken. Ook een bedrijfspand of leaseauto zijn nodig om te ondernemen. Gelukkig heb je bij factoring zzp vaak al binnen één werkdag beschikking over je geld en kun je zonder problemen aan je verplichtingen voldoen. De factormaatschappij zorgt vaak ook voor een correcte opvolging van van verlopen facturen, zodat je nooit meer die vervelende belletjes zelf hoeft te plegen naar jouw klant om te vragen wanneer je de factuur betaald krijgt. Hoe fijn is dat? De factormaatschappij neemt doorgaans ook de kredietrisico’s op de factuur over. Hierdoor hoef je je nooit meer zorgen te maken over klanten die mogelijk failliet gaan. Wel zo geruststellend!

 

 

VERGELIJK FACTORING VOOR ZZP’ERS

Factoring Offerte werkt samen met diverse Nederlandse factormaatschappijen die zich specialiseren in het factoren van freelancers en ZZP’ers. Wij helpen je graag bij het kiezen van de juiste factormaatschappij die past bij jouw specifieke situatie. Je zult merken dat de factoring kosten tussen de verschillende factors behoorlijk uiteen lopen. Ook zijn er vele factors die zich specialiseren op een bepaalde branche of bedrijfsgrootte. Gelukkig kennen wij onze partners goed en kunnen je daarom helpen aan de beste factoring deals. Door een vergelijk te maken kun je bovendien flink besparen. Uiteraard kunnen wij jou helpen bij het vinden van het juiste factoringbedrijf.

Ben je geïnteresseerd in wat factoring voor jouw onderneming kan betekenen? Op zoek naar een scherp factoring voorstel? Vraag dan direct gratis en vrijblijvend meerdere offertes aan. Je ontvangt nog dezelfde dag de eerste offertes van onze partners.

HOE WERKT HET?

Doe een
offerteaanvraag.

Krijg een
bevestiging per mail.

Ontvang meerdere offertes
van geselecteerde partners.

U kiest de beste
Factoring partner

factoring-offerte icon Copyright © | Alle rechten voorbehouden