HOE WERKT HET AANVRAGEN VAN FACTORING?

Je hebt geld nodig voor jouw onderneming? Dan zijn er verschillende manieren om aan financiering te komen. Je kunt een zakelijke lening aanvragen bij een bank. Maar bekijk ook eens de andere vormen van bedrijfsfinanciering. Je bent wellicht op zoek naar extra werkkapitaal voor jouw bedrijf of project? Dan is het belangrijk om te weten hoe de factormaatschappij naar jouw financieringsaanvraag kijkt. Factoring aanvragen verschilt aanzienlijk met een krediet aanvraag. Hoe verloopt het factoring aanvraagproces?

 

EEN KREDIET AANVRAAG

Een bedrijf starten kost geld. En het kan zijn dat je niet over voldoende middelen beschikt om die kosten uit eigen zak te betalen. Vaak is een financier niet bereid om risico’s te dragen die horen bij het financieren van een startende onderneming. Indien een financier toch bereid is om jouw verzoek tot financiering in behandeling te nemen dan moet er aan bepaalde criteria worden voldaan. Bij de beoordeling van een financieringsaanvraag van een (startende) ondernemer kijkt een financier bij het aanvraag proces onder andere naar jouw behaalde resultaten uit het verleden en de financiële onderbouwing van jouw financieringsbehoefte.

FINANCIËLE ONDERBOUWING

Het gaat erom dat je kunt uitleggen wat je van plan bent, hoe je dat voor elkaar gaat krijgen en op welke manier je het geleende geld gaat gebruiken. Jouw ondernemersplan zal hiervoor als basis dienen.  Zonder ondernemersplan komt je niet verder met jouw aanvraag. De adviseur kijkt naar jouw ondernemersplan en gaat met je in gesprek. Zo kijken ze of de door jouw gekozen strategie haalbaar is en of deze doelstellingen voldoende aansluiten bij relevante marktontwikkelingen.

 

ONDERNEMERSPROFIEL

Jouw ondernemerskwaliteiten zijn voor een groot deel bepalend voor jouw succes. Daarom kijkt een financier naar wie je bent als persoon en hoeveel ervaring je hebt in de branche waarin je een onderneming start of een product gaat lanceren. Het is niet zo dat je als starter al een doorgewinterde expert hoeft te zijn op alle vlakken van het ondernemerschap. Wat een adviseur wel graag wil weten, is hoe je omgaat met zaken waarvan je zelf minder verstand hebt.

 

EEN FINANCIEEL PLAN

Aan de hand van de prognose die je hebt ingevuld, krijgt een financier een beter beeld van de haalbaarheid van jouw plannen. Op die manier kan de financier een inschatting maken wat een financiering je uiteindelijk gaat opleveren. Uiteraard is de winstgevendheid een belangrijke gemene deler. Een financier kijkt echter ook naar jouw financiële buffers, waarmee je eventuele tegenslagen zou kunnen opvangen.

 

FACTORING AANVRAGEN EENVOUDIG

In tegenstelling tot een krediet aanvraag waarbij de nadruk ligt op de reeds behaalde ondernemings resultaten, richt een factoring aanvraag zich op jouw ambities als ondernemer. Een factoringmaatschappij maakt niet zoals een verstrekker van zakelijk krediet de terugbetaalcapaciteit van je onderneming, maar richt zich op de kredietwaardigheid van jouw klanten. Factoringmaatschappijen kijken dan ook in veel mindere mate naar jaaropgaven of financiële plannen. Het accent ligt op het facturatieproces en de debiteuren. Factoring is over het algemeen veel eenvoudiger te realiseren zonder al te veel papieren rompslomp. Het maakt factoring bij uitstek een populaire vorm van werkkapitaalfinanciering onder voor startende ondernemingen.

 

FACTORING AANVRAGEN: DE STUKKEN

In tegen stelling krediet aanvragen verlopen factoring aanvragen doorgaans vrij snel. Desondanks zijn enkele van de volgende stukken benodigd:

  • ID bewijzen van alle bestuurders;
  • Getekende factorovereenkomst of term sheet;
  • Een verificatie van de bankrekening (vaak is een symbolische betaling benodigd)
  • Recente jaarcijfers en aansluitende kolommenbalans 
  • Kopie bankafschrift
  • Voorbeeld opdracht, leveringsbewijs en factuur (voor verificatie van juridisch afgeronde prestatie) 
  • Openstaande debiteuren/crediteurenlijst met ouderdomsanalyse;
  • WKA Verklaring van de Belastingdienst (alleen voor uitzendbureau’s)
HOE WERKT HET?

Doe een
offerteaanvraag.

Krijg een
bevestiging per mail.

Ontvang meerdere offertes
van geselecteerde partners.

U kiest de beste
Factoring partner

factoring-offerte icon Copyright © | Alle rechten voorbehouden